W badaniu, które zostanie opublikowane w tym miesiącu w Psychopharmacology, naukowcy odkryli, że upojenie alkoholowe zmniejsza komunikację między dwoma obszarami mózgu, które współpracują w interpretacji i przetwarzaniu wskazówek społecznych. Poprzednie badania wykazały, że upojenie alkoholowe tłumi aktywność w amygdali, która jest częścią mózgu odpowiedzialną za dekodowanie wskazówek społecznych, takich jak mimika twarzy, wśród innych obowiązków. Wraz z amygdałą, obszary mózgu w rejonie kory przedczołowej są kluczowe w poznawaniu emocji. Naukowcy chcieli zbadać wszelkie zmiany w łączności pomiędzy tymi dwoma obszarami mózgu w odniesieniu do konsumpcji alkoholu.
W badaniu wzięło udział 12 osób pijących dużo alkoholu.
Spośród 12 wybranych osób dziesięć było mężczyznami, a dwie kobietami, przy czym średnia wieku wynosiła 23 lata. Na potrzeby badania definicję ciężkiego picia towarzyskiego (lub binge drinking) określono jako spożycie pięciu lub więcej drinków podczas jednego epizodu lub wydarzenia oraz czterech lub więcej drinków w przypadku kobiet. Przyjmując to kryterium jako punkt odniesienia, w badanej grupie wystąpiło średnio 7,8 epizodów upijania się.
Uczestnikom podawano albo napój o wysokim stężeniu alkoholu (16 procent), albo napój placebo. Po spożyciu napoju uczestnikom pokazywano serię zdjęć przedstawiających szczęśliwe, lękliwe lub gniewne twarze. Osobom biorącym udział w badaniu pokazywano trzy twarze na ekranie, gdzie jedna twarz znajdowała się na górze, a dwie na dole. Poproszono ich o wybranie twarzy na dole, której wyraz pasował do twarzy pokazanej na górze ekranu. Uczestnicy zostali podłączeni do skanera fMRI, dzięki czemu naukowcy mogli badać wzorce mózgowe, gdy uczestnicy próbowali dopasować twarze.
Kiedy uczestnicy dopasowywali twarze w ramach badania, naukowcy odkryli, że nastąpiło zmniejszenie sprzężenia i komunikacji między amygdałą a korą oczodołową. Kora oczodołowa to obszar, który jest odpowiedzialny za podejmowanie decyzji i przetwarzanie informacji. Innym ciekawym odkryciem jest to, że wraz z ekspozycją na alkohol i odurzeniem, czas reakcji migdałka na zagrożenia (gniewne lub lękliwe twarze) były zmniejszone. Ponieważ amygdala jest kluczowa w przetwarzaniu wskazówek emocjonalnych i właściwych sposobów ich interpretacji, wszelkie sygnały o zagrożeniach w otoczeniu mogą być opóźnione lub źle zinterpretowane.
Zarówno amygdala, jak i regiony kory przedczołowej mózgu są niezwykle aktywne i mają głębokie powiązania w przetwarzaniu emocji w naszym środowisku. W przypadku upojenia alkoholowego komunikacja między tymi dwoma obszarami jest zaburzona, a osoby odurzone nie są w stanie dokładnie ocenić swojego otoczenia i nie są w stanie modyfikować odpowiednich reakcji. W rezultacie dochodzi do zahamowań społecznych, tendencji agresywnych lub wycofania. Wiedza o tym, jak te neuronowe wyzwalacze funkcjonują lub działają nieprawidłowo pod wpływem alkoholu lub innych narkotyków, jest kluczowa dla przyszłych badań.